Marcia Y. Bates írt erről az információkeresési módszerről még 1989-ben a Microsoft Research számára készített kutatásában. Nagyjából úgy határozható meg, mint egy olyan információkeresési viselkedés, amelyben az információkereső személy az információs szükséglete kielégítése érdekében különböző dokumentumokat vizsgál meg, azonban a dokumentumokban megtalált információrészek módosítják az eredeti szükségletet, ennélfogva a kereső végül az eredetitől valamelyest eltérő kérdésére kapja meg a választ, vagy végül egy olyan válaszhoz jut el, amely eredetileg nem is jelentkezett nála kielégítendő szükségletként.

Olyan ez, mint amikor az erdőben valamilyen bogyót szedünk (szamóca, eper, áfonya stb) és az egyes bogyóhalmazok vagy bogyók felszedésekor meglátunk egy másik bogyóhalmazt és annál folytatjuk a bogyók szedését, míg elegendőnek nem véljük a bogyómennyiséget, vagy - a másik alternatív kimenetnek megfelelően - eljutunk egy patakpartra, ami egy olyan esztétikai élményt nyújt, amire az igényt reggel nem fogalmaztuk meg magunkban.

Ezen keresési forma illusztrációja az alábbiakban leírt példa.

Könyvtárak weboldalainak infóépítészeti szerkezete érdekelt, ezért megnéztem néhány nemzeti könyvtár weboldalát, hogy milyen navigációs rendszerük van, hogyan szervezik a keresőfelületeket és így tovább, amikor az Ausztrál Nemzeti Könyvtár egyik gyűjteményének weboldalára mentem (a gyűjtemények is érdekesek :) ), ami egy képgyűjtemény volt. A keresőjébe beírtam egy általam érdekesnek vélt keresőkérdést (1923) és vártam a találatokat. Amik persze gyorsan meg is érkeztek. Az első közülük egy rendőrségi fotó volt - és alighanem itt fogható meg az a pont, ahol az egyik, valószínűleg aktuálisan kielégült információkeresési igény megszűnik, és a helyébe lép egy másik, még formálódó kérdés -, rajta egy fiatal férfival, amint egy azonosítószámot tart maga elé és karikás szemekkel, a divatnak megfelelően hátranyalt hajjal egy szövetkabátban kicsit cinikusan de kicsit riadtan néz a kamerába. A kép címe: Service Number - QX33314, az készítő pedig John Geary. Mi lehet az ő története? Nos, innentől kezdve válik a keresési folyamat patakparttá.

A nézelődésben idáig jutottam...

A bejegyzés trackback címe:

https://infoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr62335410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása