Kémnők

Címkék: film könyv francia német kémnők

2009.04.16. 23:41

Tegnap este olvastam néhány érdekes történetet az "A kémkedés története" című, 1936-os kiadású sorozat harmadik kötetéből a kémnőkről. Mivel a könyv a második világháború előtt íródott, csak az első világháboró kémnőivel foglalkozik, közülük is kiemeli azonban Mademoiselle Docteurt, joggal. A híres kémnő még Leni Riefenstahl számára is ihletadónak bizonyult:

"The Ufa engaged her; it had been a top part for an actress; »Mademoiselle Docteur«, the authentic story of a female spy who had been working for the German defence during World War I. Leni Riefenstahl was overjoyed." Forrás


Egyszer, még régebben megcsinálam M.D. útvonalait google maps-en, nagyon érdekes volt végigkövetni Európán és közben olvasni, hogy mi történt vele az egyes helyeken. Ha nagyon sok időm lesz megint megcsinálom, tényleg érdekes.
Volt aztán egy másik kémnő, aki ejtőernyős művésznőként tevékenykedett. Az történt ugyanis, hogy a francia kisvárosban élő 15 éves lány szabadulni akart apja / családja kötelékéből, ezért rábeszélte őket, hogy rakják be egy apácazárdába. Ahonnan 3 nap múlva megszökött. Párizsba ment, ahol festőkkel élt - eléggé bohém életet. Addig elmerült a bohémságban, míg egy nap arra eszmélt, hogy az összes festő barátja továbbállt és őt magára hagyták egy számára teljesen ismeretlen helyen. Bánatában visszautazott Párizsba ( a társasággal ugyanis különböző vidéki helyekre utazgattak ) és az angol titkosszolgálat őszülő halántékú - így írja a könyv! - ügynökének karjába vetette magát valamelyik kocsmában. A férfi meggyőzte - gondolom néhány Absinth-tal rásegített azért -, hogy ejtőernyősművésznőként ( így mondja a könyv is... ) jól lehet élni. Nagyvilági életet meg ruhák. Így lett kémnőnkből az első ejtőernyősök egyike - mivel ez a művészet akkoriban ('20-as évek) még eléggé újdonságnak számított -, aki a levegőből fotózta saját nemzetének légi flottáit és reptereit, amiért az angolok tisztes havi apanázst és ruhákat biztosítottak neki. Később persze lebukott, valami banális dologgal, de mivel nem volt háború Anglia és Franciaország között, ezért elsimították az ügyet. Felsőbb szinteken.

Vivát az ejtőernyősművésznőknek!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://infoepiteszet.blog.hu/api/trackback/id/tr591069852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása