JATEPress - redesign

2012.09.17. 12:36

A nyár folyamán frissítettük a Szegedi Tudományegyetem egyik kiadója, a JATEPress weboldalát. Izgalmas feladat volt, hiszen az alaprendszer egy Joomla! 1.5 örökölt rendszer volt, ami, nos, tartalmazott hibákat. A webshop motorja természetsen VirtueMart, az alaprendszerhez hasonlóan hibákkal. A javítások mellett racionalizáltuk a navigációt és telepítettünk egy - a megrendelő által választott - sablont is.

yoga_1344954473.jpg_600x332

Jógamatrac használati utasítása, aki tudja, hogy mit kell csinálni, azt befizetem egy órára.

Az utóbbi időben a Monguz Kft alvállalkozójaként közgyűjteményi portálokon grafikai-infóépítészeti-htmlszépítészeti munkákat végzek. Nagyon jó cég, alighanem a legjobb, akikkel eddig együtt dolgoztam, és szerencsére nyitottak az efféle dolgokra, úgyhogy el vagyok látva feladatokkal. Egyik legutóbbi munkánk a Kecskeméti Főiskola portáljának elkészítése volt. Itt sikeresen és következetesen végigvittük a folyamatot úgy, ahogy Jesse James Garrett nagykönyvében meg van írva. 

Félidő

Címkék: szakma 2011 infógrafika

2011.06.28. 21:11

Sajnos nem volt időm feltölteni drótvázakat, se oldaltérképeket, de ami késik nem múlik, meg aztán gugli a barátunk.

Az idei félévben is megtartásra került az Infóépítészet kurzus Szegeden. Az órát Pónya Judit tartotta, a diákok egy konkrét weboldal elemzésén és tervezésén keresztül sajátíthatták el a szakma fortélyait.

Emellett elindult az infógrafikai képzés is a Könyvtár- és Humán Információtudományi Tanszéken (igen, az infóépítészet is itt van :) ). Reméljük kialakul valamiféle műhely, bár egyre több diák tervezi az elvándorlást jobban fizető országokba. Tartott egy igazán kiváló előadást Mikola Bence, aki a Népszabadságnál infógrafikus.

Rengeteg a feladat és a tennivaló, úgyhogy ezúton üzenem: kedves young talentek, tömjétek be a piaci rést.

Vajon mit hoz az új év?

Címkék: szakma 2011

2011.01.09. 18:30

Vajon mire számíthatunk? Gondolataink tiszták és világosak? Szándékainknak megfelelően alakulnak dolgaink? Ilyenkor év elején sok kérdés forog az ember fejében, sok-sok kérdés, amelyek megválaszolását az olvasóra is bíznám. Ce(n)zúrát kell vonni néhanap, mérlegre tenni egyet s mást.
A szakmával kapcsolatban annyit mondhatok, hogy az elmúlt néhány hónap eseményeinek tudatában azt mondhatom, hogy az információépítészet perspektívái ragyogóak, én úgy vélem mindenképpen egy nyugdíjasállás :)
Remélhetőleg hamarosan kerül fel néhány újabb post, tervezek egyet az oldaltérképről és a drótvázakról már egy ideje.
Reméljk a legjobbakat!

Boldog Új Évet!
 

Marcia Y. Bates írt erről az információkeresési módszerről még 1989-ben a Microsoft Research számára készített kutatásában. Nagyjából úgy határozható meg, mint egy olyan információkeresési viselkedés, amelyben az információkereső személy az információs szükséglete kielégítése érdekében különböző dokumentumokat vizsgál meg, azonban a dokumentumokban megtalált információrészek módosítják az eredeti szükségletet, ennélfogva a kereső végül az eredetitől valamelyest eltérő kérdésére kapja meg a választ, vagy végül egy olyan válaszhoz jut el, amely eredetileg nem is jelentkezett nála kielégítendő szükségletként.

Olyan ez, mint amikor az erdőben valamilyen bogyót szedünk (szamóca, eper, áfonya stb) és az egyes bogyóhalmazok vagy bogyók felszedésekor meglátunk egy másik bogyóhalmazt és annál folytatjuk a bogyók szedését, míg elegendőnek nem véljük a bogyómennyiséget, vagy - a másik alternatív kimenetnek megfelelően - eljutunk egy patakpartra, ami egy olyan esztétikai élményt nyújt, amire az igényt reggel nem fogalmaztuk meg magunkban.

Ezen keresési forma illusztrációja az alábbiakban leírt példa.